subota, 21. listopada 2017.

Sretni jesenski čušpajz

Ukoliko vas po cijele dane nema kod kuće, kao u mom slučaju, potpuno vas razumijem da nemate kada pripremati čušpajz, a i nezgodno ga je ponijeti sa sobom na posao ili fakultet, jer ga je najbolje jesti tek skuhanog i toplog. Zato slobodno vrijeme svakako odvojite da pripremite čušpajz koji će zbog svojih zdravih i obojanih namirnica biti sretan i dati vam energije i vitamine, a jesenski, jer ćete upotrebljavati namirnice koje sada možete pronaći u svom vrtu, na placu ili u trgovini.

Sastojci: 

  • Maslinovo ulje
  • Poriluk
  • Mrkva
  • Krumpir
  • Češnjak
  • Muškatna bundeva (Butternut)
  • Brokula
  • Sol
  • Šareni papar
  • Kurkuma
  • Sviježi peršin
  • Kruh (nije nužno da bude svijež, dapače!)
* Količina ide vama na izbor, ovisno o željenom broju porcija.

Priprema:

Povrće oprati, oguliti i narezati: poriluk i mrkvu narezati na kolutiće, krumpir na male kockice, češnjak narezati na sitno, muškatnu bundevu naribati (kao mrkvu ili sir), brokulu odvojiti na cvjetove, peršin nasjeckati na sitno.


Kod sitno narezanog češnjaka oslobađaju se enzimi koji pretvaraju allin u allicin, sastojak koji je odgovoran za većinu ljekovitih svojstava češnjaka. Sadrži vitamin C, B6, selen i mangan. 






Na maslinovom ulju pržiti poriluk, pa dodati češnjak, mrkvu i krumpir; nakon nekoliko minuta dodati vrlo malo vode i poklopiti. Kad povrće pusti svoje mirise i sokove te malo omekša, dodati vodu prema željenoj količini čušpajza te čekati da zakipi. Zatim dodati bundevu i začine. Kuhati dok sve ne omekša, otprilike dvadesetak minuta, a desetak minuta prije no što bude gotov dodati brokulu.
Kruh narezati na male kockice te prepeći na maslinovom ulju. Servirati sa čušpajzom. 



Nema komentara:

Objavi komentar