Jedna od svima najomiljenijih jesenskih namirnica je buča. Osim što je ukusna, bogata je beta-karotenom, lako se probavlja i ima malo kalorija. Iako mi je prefina i ako je samo ispečena u pećnici, volim je pripremati na puno načina, od variva do deserata. Na slici je buča u slatkom obliku, a pripremala sam je uz još pregršt finih i zdravih namirnica, među kojima su Marjan voće lješnjaci i grožđice.
Sastojci:
- 40 dag očišćene bundeve
- 1 grčki jogurt
- 1,5 dl rižinog mlijeka
- sok od dvije mandarine
- 25 dag glatkog brašna
- 2 žlice kokosovog brašna
- prstohvat himalajske soli
- 5-6 žlica agava sirupa
- 1 prašak za pecivo
- 1 žličica cejlonskog cimeta
- 1 žličica sitno ribanog đumbira
- 10 dag sitno sjeckane čokolade
- 5 dag grožđica Marjan voće, namočenih u malo ruma
- 10 dag sitno sjeckanih lješnjaka Marjan voće
Priprema:
Bundevu skuhati da omekša i izraditi štapnim mikserom u pire. Kad se ohladi dodati jogurt, mlijeko i sok mandarina, pa dobro promiješati.
U drugoj posudi izmiješati brašna, prstohvat soli, prašak za pecivo, agavu, naribani đumbir, grožđice te sitno sjeckanu čokoladu i lješnjake. Dodati mješavini s bundevom i sve dobro promiješati da bi se svi sastojci sjedinili.
Pripremljenu smjesu stavite u podmašćen i dobro pobrašnjen rebrasti duguljasti kalup i pecite u prethodno zagrijanog pećnici na 200°C 30 min, a zatim smanjite na 180°C i pecite još dvadesetak minuta. Pečeni kolač ostavite u kalupu da se ohladi kako bi očvrsnuo prije rezanja.
Uživajte u okusima buče, jer je listopad mjesec u kojem ona caruje :)
Nema komentara:
Objavi komentar